Vitamina B5 (Acidul Pantotenic)

Energia pe care o ajută să o producă vitamina B5 este de fapt cea care activează neurotransmițătorii în creier. Acești neurotransmițători transportă semnale chimice în tot corpul. Datorită acestui rol, acidul pantotenic este crucial pentru menținerea sănătății sistemului nervos.

Ce este acidul pantotenic (Vitamina B5)?

Vitamina B5, cunoscută și sub numele de acid pantotenic, este o vitamină solubilă în apă care se găsește în toate celulele vii din organism. Alimentele care conțin vitamina B5 includ atât alimente vegetale, cât și animale, cum ar fi carnea și organele, fasolea și leguminoasele, cartofii dulci, anumite nuci și semințe, laptele și ouăle.

Pe lângă faptul că este esențială în producerea globulelor roșii, vitamina B5 ajută la producerea hormonilor sexuali și legați de stres în glandele suprarenale. De asemenea, este implicat în menținerea unui tract digestiv sănătos, susținând sistemul imunitar în acest proces. Foarte important, funcționează cu alte vitamine B din „complexul de vitamine B”, ajutând organismul să folosească alți nutrienți, cum ar fi riboflavina (vitamina B2) și vitamina B6, pentru sprijin metabolic.

Beneficiile Acidului pantotenic (Vitamina B5)

1. Sprijină sănătatea cardiovasculară

Corpul tău are nevoie de acid pantotenic pentru a sintetiza colesterolul. Un derivat al acidului pantotenic se numește pantetină, care a fost studiat pentru capacitatea sa de a influența pozitiv funcția inimii, în special prin menținerea nivelului normal de colesterol. Se pare că ajută la protejarea arterelor și la prevenirea formării periculoase de placă care poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Concentrația serica ridicată a colesterolului LDL este un factor de risc major pentru boala coronariană și numeroase studii au arătat că vitamina B5 poate ajuta la reducerea colesterolului LDL „rău” și a nivelurilor de trigliceride din sângele persoanelor cu grăsimi din sânge crescute. În același timp, ajută la creșterea colesterolului HDL „bun”.

2. Metabolizează alimentele în energie

Toate vitaminele B ajută organismul să transforme carbohidrații în glucoză, care este folosită drept combustibil și produce energie. Acidul pantotenic face acest lucru prin sintetizarea unei enzime cunoscute sub numele de coenzima A (CoA), care descompune zaharurile sub formă de glucoză pentru energie. De asemenea, este folosit pentru a sintetiza și metaboliza grăsimi și proteine.

Vitaminele B în general ajută corpul nostru să folosească alimentele pe care le consumăm pentru a ne reconstrui țesuturile, mușchii și organele. Datorită rolului pe care îl joacă în digestie și extracția nutrienților, problemele digestive pot fi un semn al unei deficiențe grave de vitamina B5.

3. Menține funcția nervoasă sănătoasă

Vitamina B5 este responsabilă pentru a ajuta la funcționarea nervilor, în special pentru crearea unei molecule importante numite acetilcolină. Sistemul nervos depinde de acetilcolină. Aceasta este substanța chimică primară care permite sistemului tău nervos să comunice înainte și înapoi cu organele tale.

Acetilcolina face posibil ca creierul și măduva spinării să trimită semnale nervoase către sistemul nostru imunitar, inimă, plămâni, rinichi, spline, ficat și multe altele. De asemenea, este folosit pentru a trimite semnale nervoase către mușchi, astfel încât, fără suficient acid pantotenic, se pot dezvolta leziuni ale nervilor și tulburări în mișcare.

Acesta este motivul pentru care unul dintre semnele principale ale unei deficiențe grave de vitamina B este afectarea musculară și durerea, inclusiv o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul picioarelor arzătoare. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană se confruntă cu lipsa de senzație în picioare, împreună cu arsuri dureroase, inflamație și senzația de oboseală și slăbiciune continuă.

4. Îmbunătățește performanța mentală

Vitaminele B în general sunt adesea corelate cu îmbunătățirea funcției mentale, deoarece pot scădea riscul pentru multe probleme, cum ar fi boli ale funcției creierului sau pierderea memoriei și a funcției legate de vârstă. Unele cercetări arată chiar că deficiența cerebrală a acestui nutrient poate contribui la neurodegenerare, demență și Alzheimer.

Obținerea cantităților adecvate de vitamine B poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei, a migrenelor, a sindromului cerebral cronic, a depresiei, a răului de mișcare, a insomniei și chiar a dependenței de alcool.

Se știe că acidul pantotenic reglează neurotransmițătorii și este esențial pentru sinteza acetil-CoA, care ajută la formarea mielinei care protejează celulele. Prin urmare, are capacitatea de a susține funcționarea normală a creierului și de a ne ajuta să facem față stresului, anxietății și depresiei.

5. Ajută la controlul răspunsului la stres al organismului

Beneficiile acidului pantotenic includ capacitatea de a face față stresului. De fapt, fără hormonii care reglează vitaminele B, organismul nu ar putea supraviețui datorită modului în care aceștia susțin funcția suprarenală în general.

Acesta este motivul pentru care persoanele care sunt stresate cronic sau care se confruntă cu simptome de oboseală suprarenală sunt foarte încurajate să ia suplimente de vitamina B. Ele pot ajuta la combaterea efectelor stresului cronic și pot controla apetitul, energia, starea de spirit, temperatura și multe altele.

6. Ajută la vindecarea rănilor

Studiile au indicat că acidul pantotenic poate ajuta la tratarea reacțiilor cutanate de la radioterapie și poate accelera vindecarea rănilor și întrerupe. De asemenea, se știe că întârzie apariția îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile și petele întunecate de pe piele - în plus, ar putea ajuta la reducerea simptomelor asociate cu eczeme, mușcături de insecte și iedera otrăvitoare.

7. Ameliorează simptomele artritei reumatoide

Unele studii sugerează că B5 poate ajuta la simptomele dureroase ale artritei reumatoide. Un studiu a constatat că persoanele cu poliartrită reumatoidă pot avea niveluri mai scăzute în sânge decât persoanele sănătoase. Nivelurile scăzute par să fie asociate cu cele mai severe simptome ale artritei, inclusiv mișcări dureroase, rigiditate și inflamație.

S-a înregistrat că dozele mari de acid pantotenic pot ajuta la controlul inflamației, rigidității și durerii la persoanele care suferă de RA. Administrarea de suplimente de complex de vitamine B a fost corelată cu niveluri mai scăzute de durere articulară, forță musculară îmbunătățită și mai puține simptome asociate cu oboseala musculară sau articulară.

8. Suport al sistemului imunitar

Acidul pantotenic ajută la crearea de anticorpi pe care sistemul imunitar îi produce pentru a ne apăra împotriva potențialelor amenințări. Acestea pot include răspunsuri de mediu și alergice, precum și combaterea paraziților, bacteriilor, virușilor, răcelii sau gripei comune și toxinelor.

Studiile au arătat că un aport mai mare de acid pantotenic poate duce la o reducere a proliferării diferiților paraziți dăunători și s-a demonstrat că inhibă creșterea bacteriilor periculoase. De exemplu, poate ajuta la reducerea infecției cu malarie, un parazit mortal. De asemenea, poate ajuta la controlul răspunsului la stres al organismului, ajutând să ne menținem imunitatea mai ridicată, astfel încât să ne confruntăm cu mai puține șanse de a ne îmbolnăvi și de a ne pierde.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)