Vitamina C

Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid L-ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care se găsește în mod natural într-o varietate de surse de alimente, inclusiv în multe tipuri de fructe și legume, cum ar fi ardeii roșii, portocalele și grepfrutul. Deoarece organismul nu este capabil să producă singur vitamina C, aceasta este considerată un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că trebuie obținută din alimente sau suplimente.

Vitamina C joacă un rol central în multe aspecte ale sănătății și acționează ca un antioxidant, neutralizând compușii nocivi din organism cunoscuți sub numele de radicali liberi. În plus, vitamina C poate:
- Promovează funcția imunitară;
- Creșteți absorbția fierului;
- Ajută la menținerea sănătății pielii, oaselor, cartilajelor și vaselor de sânge;
- Sprijină vindecarea rănilor.

Beneficii

1. Sanatatea inimii

Vitamina C aduce beneficii sănătății inimii, deoarece leagă radicalii liberi. Acest lucru ajută la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă; este, de asemenea, un nutrient esențial pentru sănătatea vaselor de sânge. Suplimentarea cu vitamina C ar putea reduce semnificativ tensiunea arterială - un factor de risc pentru boli de inimă - la persoanele cu niveluri ridicate de tensiune arterială. O altă analiză a constatat că suplimentarea cu vitamina C ar putea reduce nivelurile de colesterol și trigliceride în anumite grupuri, inclusiv persoanele cu statut scăzut de vitamina C și cei cu niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

2. Atacurile de gută

Vitamina C poate ajuta la reducerea nivelului seric de acid uric din sânge, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva apariției acutizărilor de gută, un tip de artrită caracterizată prin dureri severe și inflamații la nivelul articulațiilor. Interesant este că vitamina C ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltării gutei. Potrivit unui studiu controlat randomizat, suplimentarea cu 500 de miligrame de vitamina C pe zi a redus riscul de noi diagnostice de gută cu 12% la peste 1.400 de bărbați de vârstă mijlocie.

3. Funcție imunitară

Vitamina C este un antioxidant puternic care ne protejează celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi. În exces, moleculele de radicali liberi se acumulează în stresul oxidativ, care este asociat cu numeroase boli cronice. Pe lângă protecția împotriva stresului oxidativ, vitamina C poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea funcției celulelor imunitare și la întărirea barierei naturale a pielii. Vitamina C este adesea prezentată ca un remediu natural pentru răceala comună.

4. Sănătatea pielii

Vitamina C poate îmbunătăți aspectul general al pielii și poate crește elasticitatea pielii. De fapt, datorită capacității sale de a acționa ca un antioxidant, vitamina C, atât sub formă alimentară, cât și topică, poate ajuta și la protejarea pielii împotriva daunelor ultraviolete (UV). Vitamina C poate stimula și producția de colagen, o componentă cheie a pielii. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de colagen tinde să scadă, rezultând riduri și alte semne de îmbătrânire.

5. Absorbția fierului

Vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului nonhem, un tip de fier găsit în principal în alimentele pe bază de plante. Această absorbție îmbunătățită poate ajuta la protejarea împotriva anemiei cu deficit de fier, care este o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a produce globule roșii sănătoase, provocând simptome precum oboseală, amețeli, piele palidă și mâini sau picioare reci.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

5 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

5 Produs(e)