Zinc

Zincul aduce beneficii organismului în multe feluri, cum ar fi ajutând la producerea de hormoni, creșterea și repararea adecvată, îmbunătățirea imunității și digestia normală. De asemenea, are capacitatea de a acționa ca un agent antiinflamator, ceea ce înseamnă că poate avea beneficii terapeutice semnificative pentru mai multe boli cronice, precum cancerul sau bolile de inimă.

Ce este zincul?

Zincul este de fapt prezent în toate țesuturile corpului și este necesar pentru diviziunea celulară sănătoasă. Acționează ca un antioxidant în organism, luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Acest mineral are și un impact major asupra echilibrului hormonal, așa că, din acest motiv, chiar și o mică deficiență poate duce la un risc crescut de infertilitate sau diabet.

Beneficiile Zincului

1. Sprijină funcția imunitară și ajuta la combaterea infecțiilor/răcelilor

Acest mineral este o componentă esențială a căilor de transducție a semnalului de eliminare a agenților patogeni. Ajută la controlul inflamației și la prevenirea răspunsurilor inflamatorii crescute, inclusiv eliberarea de citokine, precum și deteriorarea țesuturilor. Are o funcție complexă în timpul unui răspuns imun, deoarece ajută organismul să revină la homeostazie.

Cercetările arată că acest mineral esențial poate ajuta la dezvoltarea celulelor imunitare și poate interfera cu procesul molecular care face ca mucusul și bacteriile să se formeze în căile nazale. Zincul ionic, pe baza încărcăturii sale electrice, are capacitatea de a exercita un efect antiviral prin atașarea la receptorii din celulele epiteliale nazale și blocarea efectelor acestora.

2. Acționează ca un antioxidant puternic

Acest mineral s-a dovedit a fi un agent antiinflamator și antioxidant eficient, ajutând la combaterea stresului oxidativ și la scăderea șanselor de dezvoltare a bolii. În special la pacienții vârstnici, beneficiile zincului includ capacitatea de a sprijini diviziunea celulară sănătoasă, prevenind potențial mutația celulelor canceroase și împiedicând creșterea tumorii.

3. Ajuta la echilibrarea hormonilor

Deoarece zincul susține producția normală de hormoni, inclusiv prin creșterea naturală a testosteronului, poate promova sănătatea reproductivă atât la bărbați, cât și la femei. Acest mineral are, de asemenea, un impact asupra hormonilor sexuali feminini și este chiar implicat în crearea și eliberarea de ouă în și din ovare.

În plus, este necesar pentru producerea de hormoni reproductivi, inclusiv estrogen și progesteron la femei, care susțin sănătatea reproductivă. Vă puteți reduce riscul de a avea probleme cu menstruația, schimbările de dispoziție, menopauza precoce, infertilitatea și, eventual, chiar anumite tipuri de cancer (cum ar fi cancerul ovarian, de col uterin și de endometru), evitând să aveți niveluri prea mari sau prea scăzute.

4. Ajută la combaterea diabetului

Acest mineral esențial este necesar pentru a echilibra majoritatea hormonilor, inclusiv insulina, principalul hormon implicat în reglarea zahărului din sânge. Afectează pozitiv nivelul zahărului din sânge, deoarece se leagă de insulină, astfel încât insulina este stocată în mod adecvat în pancreas și eliberată atunci când glucoza intră în sânge.

De asemenea, permite utilizarea adecvată a enzimelor digestive care sunt necesare pentru ca insulina să se lege de celule - în acest fel, glucoza este folosită ca combustibil pentru organism, în loc să fie stocată ca grăsime.

5. Ajută la menținerea sănătății inimii prin sprijinirea vaselor de sânge

Zincul este necesar pentru menținerea sănătății celulelor din sistemul cardiovascular, reducând în același timp inflamația și stresul oxidativ. Endoteliul, stratul subțire de celule care căptușește vasele de sânge, se bazează parțial pe niveluri adecvate ale acestui mineral.

De asemenea, ajută la sănătatea inimii prin susținerea circulației sănătoase, deoarece ajută la hipertensiunea arterială și la nivelul colesterolului din arterele înfundate sau deteriorate. Acest lucru explică de ce o meta-analiză a constatat că adulții cu insuficiență cardiacă au tendința de a avea niveluri mai scăzute de zinc în comparație cu cei cu inimi mai sănătoase.

6. Sprijină fertilitatea

Studiile arată că zincul joacă un rol important în fertilitate, în special modulând nivelul de testosteron seric la bărbați și îmbunătățind calitatea și motilitatea spermei. Zincul poate îmbunătăți apetitul sexual scăzut prin creșterea nivelului de testosteron.

Restricția alimentară de zinc și deficiența de zinc la bărbații tineri normali sunt asociate cu o scădere semnificativă a concentrațiilor serice de testosteron, care poate avea un impact negativ asupra fertilității și scăderea libidoului. Alte modalități prin care susține sănătatea reproductivă sunt protejarea împotriva infecțiilor sistemului cu uree și promovarea integrității epiteliale prin menținerea căptușelii organelor de reproducere.

7. Ajută la absorbția și digestia nutrienților

Acest mineral esențial afectează sinteza proteinelor și este necesar de către organism să folosească aminoacizii din alimente. De asemenea, este implicat în descompunerea carbohidraților din alimente, care sunt una dintre principalele surse de energie pentru organism.

8. Sprijină sănătatea ficatului

Suplimentarea cu acest mineral s-a demonstrat că reduce incidența infecției și este corelată cu niveluri mai scăzute de afectare a ficatului. Poate promova sănătatea ficatului prin reducerea inflamației din ficat, scăderea daunelor radicalilor liberi, ajutând la absorbția nutrienților și permițând eliminarea adecvată a deșeurilor.

9. Ajută la creșterea și repararea mușchilor

Zincul este implicat în diviziunea celulară normală și creșterea celulelor, ceea ce înseamnă că ajută la repararea și creșterea mușchilor, făcând posibil ca organismul să se vindece singur și să mențină puterea în sistemele musculare și osoase. De asemenea, ajută la eliberarea de testosteron, hormon de creștere și factor de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), toate acestea construind masa musculară și un metabolism sănătos.

Poate ajuta la promovarea creșterii masei musculare, deoarece ajută la creșterea cantității de testosteron pe care organismul este capabil să o producă în urma exercițiilor fizice - în special antrenamentul cu greutăți și antrenamentul pe intervale de mare intensitate.

10. Sprijină vederea și sănătatea ochilor

Un aport ridicat de zinc poate ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă în stadiu avansat și pierderea vederii.

11. Ajuta la scăderea acneei și la promovarea vindecării rănilor

O parte din zincul stocat în corpul tău este de fapt păstrat în piele, deci este implicat în dezvoltarea, diferențierea și creșterea diferitelor țesuturi umane. Deoarece susține producția de colagen , cea mai abundentă proteină din corpul uman care formează țesutul conjunctiv, acest mineral este uneori folosit pentru a ajuta oamenii să se recupereze după arsuri, ulcere, răni cu vindecare lentă și alte tipuri de leziuni sau răni ale pielii. De asemenea, poate susține sistemul imunitar într-un mod care poate limita susceptibilitatea pielii la infecții în timpul vindecării.

Zincul este folosit pentru a ajuta la reducerea naturală a acneei datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Este considerat de unii experți a fi „o alternativă promițătoare la alte tratamente pentru acnee datorită costului scăzut, eficacității și lipsei efectelor secundare sistemice”.

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)

Matrice Listă

Setează direcţie descendentă

1 Produs(e)