Ulcerul aortic, simptome, cauze, tratament

Ulcerul aortic reprezintă o formă de boală aorto-iliacă acută și face parte dintr-o categorie de afecțiuni numite „sindroame aortice acute”, alături de disecția aortică și hematomul intramural.

Definiție și patologie: Ulcerul aortic penetrant este caracterizat prin ulcerarea stratului intern (intima) al aortei, urmat de adåncirea în stratul median al pereților aortei. Acesta nu se extinde la fel de profund sau nu se desfășoară de-a lungul aortei ca o disecție aortică clasică. În general, această afecțiune apare mai frecvent la persoanele în vårstă și este asociată cu ateroscleroza.

Simptome: Ulcerul aortic poate fi asimptomatic sau poate cauza simptome similare cu disecția aortică. Printre simptomele frecvente se numără:

  1. Durere bruscă și intensă în piept sau în spate.
  2. Dureri abdominale.
  3. Simptome neurologice dacă există implicare a arterelor care irigă creierul sau măduva spinării.

Diagnostic: Diagnosticul se face de obicei prin studii imagistice, precum tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RM) sau ecografia transesofagiană (TEE).

Tratament: Opțiunile de tratament depind de mărimea, locația și evoluția ulcerului, precum și de simptomele pacientului.

  1. Tratament conservator: Pentru ulcerele mai mici și neperforate, tratamentul poate consta în controlul tensiunii arteriale, medicație și monitorizare periodică prin intermediul studiilor imagistice.
  2. Intervenție chirurgicală/endovasculară: Ulcerele mari, perforate sau cele care cauzează simptome acute pot necesita intervenție chirurgicală sau proceduri endovasculare pentru a preveni ruperea aortei sau extinderea ulcerului.

Este esențial ca pacienții cu ulcer aortic să fie monitorizați atent și să fie tratați într-un centru medical specializat, dat fiind potențialul grav și urgent al acestei afecțiuni. Dacă suspectați că aveți un ulcer aortic sau altă problemă aortică acută, ar trebui să căutați îngrijire medicală imediat.