Ulcerele venoase, simptome, cauze, tratament

Ulcerele venoase, cunoscute și sub denumirea de ulcere varicoase sau ulcere stazale, reprezintă răni deschise care apar din cauza insuficienței venoase cronice, o condiție în care venele picioarelor nu pot transporta eficient sângele înapoi spre inimă. Acestea se dezvoltă adesea în zona gleznelor și pot dura săptămâni sau chiar ani pentru a se vindeca.

Simptomele ulcere venoase includ:

 1. Durere sau disconfort la nivelul rănii.
 2. Umflarea piciorului în jurul rănii.
 3. Mâncărime sau piele inflamată în jurul rănii.
 4. Piele decolorată sau întărită în jurul rănii.
 5. Exudat din rana, care poate avea un miros neplăcut.
 6. Piele caldă în jurul rănii.

Cauze:

 1. Insuficiență venoasă cronică: Valvele din venele picioarelor nu funcționează corect, ceea ce face ca sângele să se acumuleze în vene, provocând o creștere a presiunii venoase. Aceasta poate duce la deteriorarea pielii și la dezvoltarea unui ulcer.
 2. Trauma: O lovitură sau o zgârietură la nivelul picioarelor poate declanșa formarea unui ulcer dacă circulația este afectată.
 3. Istoric de tromboză venoasă profundă: Aceasta poate afecta funcționarea valvelor din vene, crescând riscul de insuficiență venoasă.

Tratament:

 1. Compresie: Bandajele compresive sau ciorapii de compresie sunt esențiale pentru tratamentul și prevenirea recurenței ulcerelor venoase.
 2. Îngrijirea rănii: Curățarea și pansarea regulată a ulcerului pentru a preveni infecțiile și pentru a încuraja vindecarea.
 3. Medicație: Unguente sau creme pot fi prescrise pentru a ajuta la vindecare sau pentru a reduce inflamația. Antibioticele pot fi prescrise în cazul unei infecții.
 4. Chirurgie: Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a trata venele problematice sau pentru a îndepărta țesutul deteriorat.

Prevenție:

 1. Evitați să stați în picioare sau să ședeți în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp.
 2. Purtați ciorapi de compresie dacă v-ați confruntat cu insuficiență venoasă sau alte probleme legate de circulația sanguină.
 3. Exerciții regulate pentru a îmbunătăți circulația.
 4. Păstrați picioarele ridicate când stați culcat sau șezând.

În general, ulcerele venoase sunt o problemă cronică și pot necesita o gestionare pe termen lung pentru a preveni recurența și pentru a menține picioarele sănătoase. Este esențial să se consulte un medic sau un specialist în răni pentru evaluare și tratament adecvat.