Ventricul stang unic (cord trilocular), simptome, cauze, tratament

Ventriculul stâng unic (VSU) sau cordul trilocular este o malformație cardiacă congenitală gravă în care există un singur ventricul funcțional. Acesta este considerat a fi una dintre cele mai complexe afecțiuni cardiace congenitale.

Într-un inimă normală, sângele oxigenat din plămâni intră în atriul stâng, apoi este pompat în ventriculul stâng și de acolo în tot corpul prin aortă. Sângele neoxigenat din corp intră în atriul drept, este pompat în ventriculul drept și de acolo este trimis la plămâni prin artera pulmonară pentru oxigenare. În cazul unui ventricul stâng unic, această separație dintre circulația pulmonară și sistemică nu este eficientă.

Caracteristici:

  • În loc de două ventricule funcționale (ventriculul stâng și drept), există un singur ventricul funcțional mare.
  • Există adesea anormalități asociate cu valvele inimii.
  • Fluxe sanguine mixte oxigenate și neoxigenate pot circula prin corp, ceea ce poate reduce eficiența circulației și poate duce la cianoză (colorație albastră a pielii).

Simptome:

Simptomele pot varia în funcție de anatomia specifică și de prezența altor defecte cardiace asociate. Simptomele comune pot include:

  • Respirație rapidă sau dificultăți de respirație
  • Alimentare slabă sau creștere lentă (la sugari)
  • Oboseală
  • Cianoză (o nuanță albastră a pielii, buzelor și unghiilor)
  • Palpitații

Tratament:

Tratamentul VSU este complex și de obicei necesită intervenție chirurgicală:

  1. Proceduri paliative: Acestea nu corectează complet defectul, dar îmbunătățesc circulația sângelui. Exemple includ operația de trecere a sângelui direct la plămâni fără a trece prin inimă (șunturi).
  2. Proceduri de corectare: Chirurgia Fontan este cea mai comună procedură utilizată pentru a separa circulațiile pulmonară și sistemică. Aceasta redirecționează sângele neoxigenat către plămâni, fără a trece prin inimă.

Prognosticul pentru un individ cu ventricul stâng unic depinde de severitatea defectului, de prezența altor defecte cardiace și de momentul și reușita intervențiilor chirurgicale. Cu îngrijire adecvată, mulți copii cu VSU pot trăi până la vârsta adultă, deși pot necesita monitorizare și tratament pe tot parcursul vieții lor.