Tumora glomică, simptome, cauze, tratament

O tumoare glomică, cunoscută și sub numele de "glomus tumor", este o neoplasmă benignă care se dezvoltă din celulele glomus. Celulele glomus sunt celule specializate implicate în reglarea temperaturii corpului și sunt localizate în anumite zone ale pielii, în special în unghii, degetele mâinilor și picioarelor.

Simptome:

  • Durere intensă, disproporționată față de dimensiunea tumorii, adesea accentuată de schimbările de temperatură sau de atingere.
  • Sensibilitate și/sau umflare la locul tumorii.
  • În cazul tumorilor glomice sub unghii, pot apărea modificări ale culorii unghiei sau creșteri anormale.

Cauze: Cauza exactă a formării tumorilor glomice nu este cunoscută. Cu toate acestea, ele sunt considerate neoplasme benigne și nu sunt asociate cu factori de risc pentru cancer.

Diagnostic: Diagnosticul este adesea stabilit prin examinare clinică și poate fi confirmat prin biopsie. Imagistica, cum ar fi ultrasunetele sau RMN-ul, poate fi utilizată pentru a vizualiza tumora și a determina dimensiunea și extensia acesteia.

Tratament: Tratamentul principal pentru tumora glomică este excizia chirurgicală. Deoarece aceste tumori sunt benigne, excizia completă este adesea curativă. Totuși, durerea asociată cu tumorile glomice poate fi severă, iar excizia chirurgicală este adesea necesară pentru a oferi ameliorare.

Prognostic: Prognosticul este în general excelent după excizia completă a tumorii. Cu toate acestea, există un risc de recurență dacă tumora nu este îndepărtată complet. Rareori, tumorile glomice pot deveni maligne și se pot răspândi în alte părți ale corpului, dar acest lucru este extrem de rar.

Dacă suspectați că aveți o tumoare glomică sau dacă aveți simptome care vă îngrijorează, este important să consultați un medic pentru evaluare și orientare adecvată.