Pseudofoliculita barbii, simptome, cauze, tratament

Pseudofoliculita barbii este o afecțiune dermatologică frecventă care apare în principal la bărbații care se bărbieresc, dar poate apărea și la femei în zonele unde se elimină părul. Este cauzată de creșterea firelor de păr înapoi în piele, provocând inflamație și mici noduli roșii sau pustule. Pseudofoliculita este adesea confundată cu acnee sau foliculita, dar este diferită de aceste afecțiuni.

Cauze:

 • Bărbieritul: Este cea mai frecventă cauză a pseudofoliculitei barbii. Când părul este tăiat sau ras la un unghi, poate crește înapoi în piele, ceea ce provoacă o reacție inflamatorie.
 • Epilarea cu ceară sau cu penseta: Poate, de asemenea, determina părul să crească înapoi în piele, mai ales dacă firele de păr sunt rupte și nu sunt extrase complet din folicul.

Simptome:

 • Mici noduli roșii sau pustule la locul unde părul a crescut înapoi în piele.
 • Mâncărime sau sensibilitate în zona afectată.
 • Hiperpigmentare sau pete întunecate după ce leziunile s-au vindecat.

Tratament:

 1. Prevenire: O metodă de prevenire este trecerea la utilizarea unui trimmer în locul bărbieritului sau utilizarea unei lame de ras cu un singur tăiș. Este de asemenea util să se evite întinderea pielii în timpul bărbieritului.
 2. Produse exfoliante: Ajută la eliminarea celulelor moarte ale pielii și la prevenirea blocării foliculilor de păr.
 3. Steroizi topici: Pot reduce inflamația și roșeața asociate cu pseudofoliculita.
 4. Retinoizi topici: Cum ar fi tretinoina, pot fi eficienți în tratamentul și prevenirea pseudofoliculitei, deoarece ajută la exfoliere și la reducerea inflamației.
 5. Tratament laser: Poate fi considerat pentru a reduce numărul și grosimea firelor de păr, reducând astfel riscul de pseudofoliculită.
 6. Antibiotice: În cazuri severe sau atunci când este prezentă infecția.

Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a preveni complicațiile, este recomandat să se consulte un dermatolog sau un medic pentru diagnosticare și tratament adecvat.