Prurigo nodular (Prurigo nodularis Hyde), simptome, cauze, tratament

Prurigo nodular (Prurigo nodularis Hyde) este o afecțiune dermatologică caracterizată prin apariția unor noduli pruriginoși pe piele, adesea în răspuns la måncărime cronică sau traumatisme repetate din cauza scărpinatului.

Caracteristici și semne ale prurigo nodular:

 1. Leziuni cutanate: Noduli solidi și duri care se ridică deasupra suprafeței pielii, care pot varia ca dimensiune, de la cåțiva milimetri pånă la un centimetru sau mai mult. Acești noduli sunt adesea de culoare roșie-violet și pot avea o suprafață aspră sau crustă.

 2. Localizare: Deși pot apărea oriunde pe corp, nodulii sunt cel mai frecvent observați pe extremități, în special pe brațe și picioare.

 3. Måncărime severă: Nodulii sunt adesea extrem de måncărime, ceea ce poate agrava starea datorită scărpinării repetate.

 4. Cronicitate: Prurigo nodularis poate fi o afecțiune cronică, cu simptome care persistă sau recidivează în timp.

Cauze și factori de risc:

 • Cauza exactă a prurigo nodularis nu este pe deplin înțeleasă. Se crede că måncărimea și scărpinatul repetat duc la apariția nodulilor.

 • Anumite condiții medicale, cum ar fi insuficiența renală, boala hepatică, anumite tipuri de cancer sau boli dermatologice, pot fi asociate cu prurigo nodularis.

Diagnostic:

 • Diagnosticul este adesea stabilit pe baza aspectului clinic și a istoricului medical al pacientului. O biopsie a pielii poate fi efectuată pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratament:

 1. Tratamentul cauzei de bază: Dacă există o afecțiune de bază care cauzează prurigo nodularis, aceasta ar trebui tratată.

 2. Steroizi topici: Unguentele sau cremele cu steroizi pot fi prescrise pentru a diminua inflamația și måncărimea.

 3. Antihistaminice: Aceste medicamente pot ajuta la controlul måncărimilor.

 4. Fototerapie: Tratamentul cu lumină ultravioletă poate fi benefic pentru unii pacienți.

 5. Capsaicina topica: Crema de capsaicină poate fi folosită pentru a reduce måncărimea și inflamația.

 6. Imunomodulatoare: Medicamente precum tacrolimus sau pimecrolimus pot fi eficiente în unele cazuri.

 7. Terapie sistemică: În cazurile severe sau rezistente, medicamentele sistemice, cum ar fi corticosteroizii orali, ciclosporina sau metotrexatul, pot fi considerate.

Este esențial ca pacienții să se consulte cu un dermatolog pentru evaluare și tratament adecvat.