Pseudopelada lui Brocq, simptome, cauze, tratament

Pseudopelada lui Brocq este o afecțiune rară, neinflamatorie a scalpului, care se manifestă prin apariția de plăci alopecice (zone chelie) mici, rotunde sau ovale. Aceste plăci au un aspect neted, cu o piele subțire și nu sunt însoțite de simptome precum mâncărime sau durere. Pseudopelada lui Brocq poate fi confundată cu alte forme de alopecie, dar se distinge prin absența inflamației vizibile și a scuamelor.

Etiologia exactă a pseudopeladei lui Brocq nu este clară, iar unele ipoteze sugerează că poate fi cauzată de un proces autoimun. De asemenea, această afecțiune este adesea dificil de tratat, deoarece nu există un tratament standardizat sau universal acceptat.

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează în primul rând pe aspectul clinic al leziunilor, dar poate fi necesară efectuarea unei biopsii cutanate pentru a confirma diagnosticul și pentru a exclude alte forme de alopecie.

Tratament:

Nu există un tratament specific sau curativ pentru pseudopelada lui Brocq. Abordările terapeutice pot include:

  1. Steroizi topici sau intralesionali: Utilizați pentru a încerca să stimuleze regenerarea părului și a reduce potențialul procesului inflamator.
  2. Imunomodulatoare topice: precum tacrolimus sau pimecrolimus pot fi folosite în unele cazuri.
  3. Terapia cu lumină: precum PUVA (psoralen plus ultraviolet A) sau lumină ultravioletă B.
  4. Agenti imunosupresori orali: cum ar fi ciclosporina, pot fi considerați în cazurile severe.

Din păcate, răspunsul la tratament poate fi variabil, iar multe persoane cu pseudopelada lui Brocq nu experimentează o regenerare completă a părului.

Datorită naturii sale cronice și a dificultății de tratament, este important ca persoanele cu pseudopelada lui Brocq să fie consultate și supravegheate de un dermatolog pentru gestionarea optimă a afecțiunii.