Reactiile cutanate la tatuaje, simptome, cauze, tratament

Tatuajele sunt o formă populară de exprimare personală, dar, ca orice procedură care implică penetrarea pielii, pot apărea reacții cutanate și alte complicații. Iată câteva dintre reacțiile și problemele cutanate asociate cu tatuajele:

 1. Reacții alergice: Unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la pigmenții folosiți în tatuaje, mai ales la pigmenții roșii, verzi, albaștri și galbeni.

 2. Infecții cutanate: Zonele tatuate pot deveni roșii, umflate și pot avea o secreție purulentă. Stafilococul auriu este o cauză obișnuită a infecțiilor asociate cu tatuajele.

 3. Granuloame și keloida: Unele persoane pot dezvolta noduli mici și duri (granuloame) în jurul zonelor tatuate. Alții pot dezvolta cicatrici în exces (keloide) în locul tatuajului.

 4. Complicații cu RMN: În rare ocazii, persoanele cu tatuaje pot experimenta arsuri sau umflături în zona tatuajului atunci când sunt supuse examinărilor de rezonanță magnetică nucleară (RMN).

 5. Reacții la fototerapie: Tatuajele pot reacționa dacă o persoană este supusă la fototerapie, de exemplu, pentru tratarea psoriazisului.

 6. Probleme la îndepărtarea tatuajelor: Îndepărtarea tatuajelor, de obicei prin metode cu laser, poate cauza efecte secundare, inclusiv hiperpigmentare sau hipopigmentare, sau poate lăsa cicatrici.

 7. Reacții târzii sau întârzieri: Deși mai puțin frecvente, unele reacții pot apărea luni sau chiar ani după efectuarea tatuajului.

 8. Risc de boli transmisibile: Dacă instrumentele folosite pentru tatuare nu sunt sterilizate corespunzător, există un risc de transmitere a bolilor infecțioase, cum ar fi hepatita B, hepatita C sau HIV.

Pentru a reduce riscul de complicații:

 • Asigurați-vă că alegeți un salon de tatuaje cu licență și reputație bună.
 • Urmăriți ca artistul tatuator să folosească echipamente sterilizate și mănuși noi pentru fiecare client.
 • Urmăriți instrucțiunile de îngrijire post-tatuaj.
 • Dacă observați semne de infecție sau aveți o reacție adversă la tatuaj, consultați un medic sau dermatolog.

Este important de reținut că, deși tatuajele pot fi o modalitate de exprimare artistică și personală, ele sunt permanente și pot avea efecte secundare sau complicații. De aceea, este esențial să vă informați temeinic înainte de a lua decizia de a vă tatua.