Coşul de cumpărături 0 View Shopping Cart

Nu ai niciun produs în coş.

Psoriazis pe scalp (psoriazisul scalpului)

Psoriazisul scalpului este una dintre cele mai comune forme ale psoriazisului. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu psoriazis vor avea leziuni în zona scalpului la un moment dat. Semnele și simptomele pot varia de la ușoare la severe, cu coji groase și cruste care pot acoperi întregul scalp și pot merge pe gât sau pe frunte.

Simptomele psoriazisului scalpului includ:

  • Pete roșii sau zone roșii inflamate cu scuame argintii sau albe.
  • Mâncărime, care poate varia de la ușoară la severă.
  • Coji și cruste pe scalp.
  • Căderea părului temporară în zonele afectate (părul crește înapoi odată ce tratamentul este eficient).

Tratamentul psoriazisului scalpului:

  1. Tratamente topice: Multe dintre tratamentele utilizate pentru psoriazisul pe alte părți ale corpului pot fi greu de aplicat pe scalp din cauza părului. Cu toate acestea, există unguente, loțiuni și șampoane special formulate pentru scalp.

    • Steroizi topici: Sunt cele mai frecvent prescrise pentru psoriazisul scalpului. Acestea sunt disponibile sub formă de loțiuni, spume și soluții pentru aplicare pe scalp.
    • Șampoane cu gudron: Ajută la încetinirea reproducției celulelor și pot reduce inflamația și mâncărimea.
    • Tratamente cu derivati de vitamina D: Acestea includ calcipotriene și calcitriol. Acestea sunt eficiente și adesea folosite în combinație cu steroizi topici.
  2. Terapie cu lumină: Fototerapia UVB poate fi utilizată pentru psoriazisul scalpului, dar părul poate face dificilă penetrarea luminii pe piele. De aceea, pacienții pot fi sfătuiți să taie scurt părul.

  3. Medicamente sistemice și biologice: În cazurile severe sau dacă tratamentele topice și fototerapia nu sunt eficiente, medicamentele sistemice (cum ar fi metotrexatul, ciclosporina sau acitretină) sau tratamentele biologice pot fi considerate.

  4. Alte tratamente: Cremă cu tazaroten (un derivat topic al vitaminei A) sau aplicarea unui produs cu acid salicilic pentru a ajuta la îndepărtarea scuamelor.

Pacienții ar trebui să consulte un dermatolog pentru evaluarea și recomandarea tratamentului adecvat. De asemenea, este important de menționat că, deși căderea părului poate fi o consecință a psoriazisului scalpului, aceasta este adesea temporară și părul ar trebui să crească înapoi odată ce inflamația este sub control.