Hemicrania cronica paroxistica (sindromul Sjaastad), simptome, cauze, tratament

Hemicrania paroxistică cronică, cunoscută și sub numele de sindromul Sjaastad, este o afecțiune rară a durerii de cap caracterizată prin episoade scurte de durere intensă care apar pe o parte a capului, de obicei în jurul ochiului. Aceasta face parte din grupa cefaleelor trigeminale autonome și a fost descrisă pentru prima dată de neurologul norvegian Ottar Sjaastad în 1976.

Simptome

Simptomele hemicraniei paroxistice cronice includ:

  • Dureri severe de cap care durează de la câteva minute la câteva ore.
  • Episoadele de durere pot fi foarte frecvente, uneori cu mai multe atacuri într-o singură zi.
  • Durerile de cap sunt de obicei unilaterale și afectează aceeași parte a capului.
  • Durerea este adesea însoțită de simptome autonome, cum ar fi înroșirea ochiului, lacrimare, congestie nazală sau rinoree, căderea pleoapei sau transpirație pe aceeași parte a feței.
  • Durerile pot fi declanșate de anumite mișcări ale capului sau gâtului, alcool, odihnă sau chiar și de presiune externă în anumite puncte ale capului sau gâtului.

Cauze

Cauzele exacte ale hemicraniei paroxistice cronice nu sunt bine înțelese. Există o înclinație că ar putea fi legate de anomaliile în funcționarea hipotalamusului sau a căilor nervoase care afectează sistemul trigeminal.

Diagnostic

Diagnosticul este de obicei clinic și se bazează pe istoricul pacientului și pe simptome. Un aspect distinctiv al hemicraniei paroxistice este răspunsul absolut la indometacin, un antiinflamator nesteroidian (AINS), care este utilizat ca o caracteristică de diagnostic. Dacă durerea de cap a pacientului se ameliorează complet cu o doză de indometacin, acesta este un indicator puternic al hemicraniei paroxistice cronice.

Tratament

Tratamentul principal pentru hemicrania paroxistică cronică este indometacinul. Acesta trebuie adesea luat zilnic pentru a preveni atacurile. Alte tratamente pot include:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene alternative dacă indometacinul nu este tolerat.
  • Blocade ale nervilor sau injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația.
  • Terapie de oxigen sau triptani, care sunt uneori eficiente pentru alte tipuri de dureri de cap în cluster.
  • Tratamente neuromodulatoare precum stimularea nervului occipital pot fi o opțiune pentru cazurile rezistente la tratament.

Management

Deoarece hemicrania paroxistică cronică este o afecțiune pe termen lung, managementul său poate implica ajustări ale stilului de viață pentru a minimiza factorii de declanșare și pentru a gestiona efectele secundare ale medicamentelor pe termen lung. De asemenea, poate fi utilă consultarea unui specialist în dureri de cap sau a unui neurolog pentru managementul optim al simptomelor.

Prevenție

Nu există metode cunoscute de prevenire a hemicraniei paroxistice cronice, dar evitarea declanșatorilor cunoscuți și gestionarea corespunzătoare a stresului pot ajuta la reducerea frecvenței și intensității atacurilor.