Enterocolita neutropenica, simptome, cauze, tratament

Enterocolita neutropenică, cunoscută și sub denumirea de tiflită sau ileită neutropenică, este o complicație gravă și potențial letală a neutropeniei, care apare adesea în contextul chimioterapiei pentru cancer. Neutropenia se referă la un număr scăzut de neutrofile, un tip de celulă albă a sângelui esențială în combaterea infecțiilor. Când aceste celule sunt în număr redus, pacientul devine vulnerabil la infecții.

Etiologie:

Enterocolita neutropenică se produce atunci când membrana mucoasă a intestinului devine inflamată și ulceraționată, adesea ca rezultat al infecției în contextul neutropeniei. Chimioterapia și radiația pot afecta direct mucoasa intestinală, făcând-o mai susceptibilă la leziuni și infecții.

Simptome:

Simptomele pot varia în funcție de severitate, dar pot include:

  • Durere abdominală, în special în partea dreaptă inferioară (zona cecului și ileonului terminal)
  • Diaree
  • Febra
  • Greață și vărsături
  • Distensie abdominală

Diagnostic:

Diagnosticul se bazează pe prezentarea clinică în contextul neutropeniei și pe rezultatele imaginilor diagnostice, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizată (CT) a abdomenului. O prezentare tipică în imagistica CT ar fi edemul sau îngroșarea peretelui cecului și/sau a ileonului terminal.

Tratament:

Tratamentul implică adesea:

  • Antibiotice cu spectru larg: Pentru a combate infecția potențială. Regimurile antibiotice pot varia în funcție de protocoalele clinice, dar adesea includ combinații care acoperă bacterii atât aerobe, cât și anaerobe.
  • Managementul fluidelor: Pentru a menține hidratarea și a corecta orice dezechilibre electrolitice.
  • Repaus intestinal: Pacienții pot fi sfătuiți să nu mănânce sau să bea pentru a permite intestinului să se vindece.
  • Monitorizarea atentă: Datorită riscului crescut de perforație intestinală și sepsis.
  • Intervenție chirurgicală: În cazuri severe sau când există suspiciunea de perforație intestinală.

Prognostic:

Cu management adecvat, mulți pacienți se pot recupera de la enterocolita neutropenică. Totuși, datorită riscului de complicații grave, precum sepsisul și perforația intestinală, este esențială identificarea și tratarea rapidă a acestei afecțiuni.

Prevenire:

Pentru a preveni enterocolita neutropenică, pacienții care urmează să primească tratamente care induc neutropenie pot fi sfătuiți să evite alimentele care pot irita intestinul și să mențină o igienă bună pentru a reduce riscul de infecții. În anumite situații, medicația profilactică cu antibiotice sau factori de creștere granulocitară poate fi considerată pentru a reduce riscul de neutropenie severă.