Esofagitele, simptome, cauze, tratament

Esofagita reprezintă inflamația mucoasei esofagiene. Aceasta poate fi cauzată de numeroși factori, fie că sunt de natură infecțioasă, fie că sunt datorate altor condiții sau expuneri.

Iată cåteva tipuri comune de esofagită și cauzele lor:

 1. Esofagita de reflux: Este cauzată de refluxul acidului gastric din stomac înapoi în esofag. Simptomele pot include arsuri în piept (pirozis), regurgitație acidă, durere la înghițire și, uneori, dificultate la înghițire.

 2. Esofagita eozinofilică: Este o afecțiune inflamatorie în care un tip de celulă albă, eozinofilul, se acumulează în mucoasa esofagului. Aceasta poate fi legată de alergii alimentare sau alte tipuri de alergii. Simptomele pot include dificultate la înghițire, alimente care rămån blocate în esofag și dureri în piept.

 3. Esofagita infecțioasă: Poate fi cauzată de diferiți patogeni, inclusiv:

  • Fungi, în special Candida (cauzånd esofagita candidozică)
  • Virusul herpes simplex (cauzånd esofagita herpetică)
  • Virusul citomegalic (CMV)

  Aceasta este mai frecventă la persoanele cu un sistem imunitar compromis.

 4. Esofagita medicamentoasă: Anumite medicamente pot cauza iritație și inflamație a esofagului dacă sunt înghițite fără suficient lichid sau dacă se așează în esofag fără a fi înghițite complet. Exemple de astfel de medicamente includ antiinflamatoarele nesteroidiene, antibioticele, bisfosfonații și altele.

 5. Esofagita caustică: Ingestia accidentală sau intenționată de substanțe caustice, cum ar fi detergenții sau acizii, poate cauza arsuri severe ale esofagului.

Diagnostic:

Diagnosticul esofagitei se bazează adesea pe simptomele pacientului, istoricul medical și pe rezultatele investigațiilor. Endoscopia digestivă superioară este o metodă de bază pentru a evalua mucoasa esofagului și pentru a preleva biopsii dacă este necesar.

Tratament:

Tratamentul esofagitei depinde de cauza acesteia:

 • Esofagita de reflux: medicamente antiacide, inhibitori de pompă de protoni, schimbări în stilul de viață (de exemplu, evitarea alimentelor declanșatoare).
 • Esofagita eozinofilică: steroizi sau alte medicamente antiinflamatorii, dietă de eliminare în cazul unor alergii alimentare specifice.
 • Esofagita infecțioasă: antivirale sau antifungice, în funcție de patogen.
 • Esofagita medicamentoasă: oprirea sau înlocuirea medicamentului ofensator, administrarea de medicamente pentru a ajuta la vindecarea esofagului.
 • Esofagita caustică: necesită îngrijiri medicale urgente, posibil chirurgie în cazuri severe.

Este esențial ca oricine experimentează simptome de esofagită să se consulte cu un medic pentru evaluare și tratament adecvat.