Hiperoxaluria primara si secundara, simptome, cauze, tratament

Hiperoxaluria se referă la prezența unor nivele anormal de ridicate de oxalat în urină. Oxalatii sunt compuși chimici care se găsesc în anumite alimente și care sunt, de asemenea, produși de organism. Hiperoxaluria poate fi clasificată ca primară sau secundară, în funcție de cauza subiacentă.

Hiperoxaluria Primară

Hiperoxaluria primară este o afecțiune genetică rară caracterizată prin producția excesivă de oxalat în ficat. Aceasta poate conduce la formarea de pietre la rinichi și, în timp, la insuficiență renală. Există trei tipuri de hiperoxalurie primară: Tipul 1, Tipul 2 și Tipul 3, fiecare asociat cu defecte genetice diferite.

Tratament:

  • Hidratare intensivă: Pentru a dilua concentrația de oxalat în urină.
  • Medicamente: Cum ar fi citratul de potasiu, pentru a preveni formarea pietrelor.
  • Dieta săracă în oxalat: Evitarea alimentelor cu conținut ridicat de oxalat, cum ar fi spanacul, rubarba, și nucile.
  • Transplant de ficat și/sau rinichi: În cazuri severe sau în prezența insuficienței renale cronice.

Hiperoxaluria Secundară

Hiperoxaluria secundară nu este cauzată de o anomalie genetică, ci este de obicei rezultatul unei diete cu conținut ridicat de oxalat sau a unei malabsorbții intestinale, cum ar fi în bolile inflamatorii intestinale sau în sindromul de intestin scurt.

Tratament:

  • Modificări Dietetice: Restrictționarea alimentelor bogate în oxalat și suplimentarea cu calciu pentru a lega oxalatul în intestin.
  • Hidratare adecvată: Pentru a preveni cristalizarea oxalatului în rinichi.
  • Tratarea cauzei subiacente: Cum ar fi gestionarea bolilor inflamatorii intestinale sau a altor afecțiuni care pot contribui la malabsorbție.

Diagnostic și Management

Diagnosticul hiperoxaluriei impune teste de urină pentru a măsura nivelurile de oxalat și examinări ale pietrelor la rinichi, dacă sunt prezente. Managementul continuu și monitorizarea regulată sunt importante pentru prevenirea formării de pietre la rinichi și a deteriorării renale în cazul ambelor forme de hiperoxalurie.