Alzheimer, simptome, cauze, tratament

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă progresivă și cea mai comună cauză de demență la persoanele în vârstă. Ea afectează memoria, gândirea și comportamentul și își pune amprenta asupra capacității individului de a efectua activitățile zilnice.

Simptome

Simptomele bolii Alzheimer progresează de la ușoare la severe și includ:

 1. Probleme de memorie: Dificultăți în a reține informații noi, cum ar fi uitarea conversațiilor recente sau a evenimentelor.
 2. Confuzie și dezorientare: Pierderea orientării în timp și spațiu.
 3. Dificultăți de vorbire și înțelegere: Probleme în a urmări sau participa la o conversație sau în găsirea cuvintelor potrivite.
 4. Judecată slabă: Scăderea capacității de a lua decizii raționale, ca de exemplu, a purta haine nepotrivite pentru vreme.
 5. Schimbări în comportament și personalitate: Retragere socială, depresie, anxietate, fluctuații de dispoziție, agresivitate.
 6. Dificultăți în efectuarea sarcinilor familiare: Probleme în gestionarea finanțelor, folosirea uneltelor sau pregătirea unei mese.

Cauze

Cauzele exacte ale bolii Alzheimer nu sunt complet înțelese, dar includ:

 • Factori genetici: Anumite gene au fost asociate cu un risc crescut de Alzheimer.
 • Îmbătrânirea: Riscul de a dezvolta Alzheimer crește semnificativ odată cu vârsta.
 • Factori de mediu și stil de viață: Traumatismele cranio-cerebrale, expunerea la anumite toxine și un stil de viață sedentar pot contribui la riscul de Alzheimer.
 • Alți factori de risc: Hipertensiunea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2, obezitatea și fumatul.

Patogeneza

La nivel celular, Alzheimer se caracterizează prin acumularea de plăci de beta-amiloid în afara celulelor nervoase și de încurcături neurofibrilare din proteina tau în interiorul celulelor. Aceste acumulări dăunează celulelor nervoase și le perturbă funcționarea, ducând în cele din urmă la moartea celulelor nervoase și la atrofia creierului.

Tratament

Nu există în prezent un leac pentru boala Alzheimer, dar sunt disponibile tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor sau la încetinirea progresiei bolii:

 • Medicamente: Inhibitorii de colinesterază (cum ar fi donepezil, rivastigmină și galantamină) și memantina sunt des utilizați pentru a trata simptomele cognitive.
 • Intervenții psihosociale: Terapiile comportamentale și programele de stimulare cognitivă pot ajuta la gestionarea schimbărilor de comportament.
 • Suport și îngrijire: Adaptarea mediului de acasă, asigurarea unei rutine zilnice constante și oferirea de suport pentru activitățile zilnice sunt importante.
 • Strategii de stil de viață: Menținerea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate și activități sociale pot contribui la ameliorarea simptomelor sau la încetinirea declinului cognitiv.

Este important pentru cei afectați și îngrijitorii lor să caute suport și să se angajeze în planificarea îngrijirii pe termen lung. Studiile și cercetările continuă pentru a găsi tratamente mai eficiente și, speră, un eventual leac.