Sindromul Brugada, simptome, cauze, tratament

Sindromul Brugada este o afecțiune ereditară, potențial letală, caracterizată printr-o anomalie a ritmului cardiac. Acest sindrom este cauzat de o mutație genetică și poate duce la ritmuri cardiace anormale, denumite aritmii ventriculare, care pot cauza moarte cardiacă subită.

Semne și simptome:

Mulți dintre cei cu sindromul Brugada nu prezintă simptome, dar posibilele manifestări includ:

 • Palpitații
 • Leșin (sincopă)
 • Aritmii
 • Moarte cardiacă subită, în special la tineri sau în timpul somnului

Diagnostic:

 1. Electrocardiogramă (ECG): Semnătura tipică a sindromului Brugada este un anumit model pe ECG numit „aspect Brugada”.
 2. Test cu medicamente provocatoare: Uneori, pentru a diagnostica sindromul Brugada, poate fi necesar să se administreze un medicament pentru a induce aspectul Brugada pe ECG.
 3. Istoric familial: Istoricul de moarte cardiacă subită în familie, în special la vårste tinere, poate sugera diagnosticul.
 4. Testare genetică: Poate fi efectuată pentru a identifica mutațiile genetice asociate cu sindromul Brugada.

Tratament:

 1. Defibrilator cardiac implantabil (ICD): Acest dispozitiv detectează ritmuri cardiace anormale și furnizează un șoc electric pentru a restabili un ritm normal. Este tratamentul principal pentru prevenirea morții cardiace subite la pacienții cu sindromul Brugada.
 2. Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi quinidina, pot fi folosite pentru a preveni apariția aritmiilor ventriculare.
 3. Evitarea declanșatorilor: Febra, unele medicamente și droguri ilicite pot precipita aritmii la persoanele cu sindromul Brugada. Monitorizarea și evitarea acestor factori este crucială.

Prognostic: Pacienții cu sindromul Brugada și manifestări clinice (cum ar fi leșinul) au un risc mai mare de evenimente aritmice viitoare comparativ cu cei fără simptome. Monitorizarea regulată de către un cardiolog, de preferință un specialist în electrofiziologie cardiacă, este esențială pentru gestionarea riscului. Cu tratament adecvat și evitarea declanșatorilor, mulți pacienți cu sindromul Brugada pot avea o speranță de viață normală.