Sindromul de repolarizare precoce, simptome, cauze, tratament

Sindromul de repolarizare precoce, cunoscut și sub numele de pattern de repolarizare precoce sau simplu repolarizare precoce, se referă la un aspect specific pe electrocardiogramă (ECG) caracterizat prin elevarea segmentului ST în regiunile precordiale inferioare și/sau laterale. Acest pattern este considerat o variație normală și este observat mai frecvent la bărbații tineri și la persoanele de origine africană.

Caracteristici pe ECG:

  • Elevarea segmentului ST, de obicei concavă în sus
  • Un complex QRS slăvit sau un "notch" la partea terminală a complexului QRS
  • Localizare predilectă în derivații inferioare și laterale

Semnificație clinică: În trecut, repolarizarea precoce era considerată a fi inofensivă și era văzută ca o normalitate, în special la bărbații tineri sănătoși. Cu toate acestea, în ultimii ani, unele studii au sugerat o legătură între repolarizarea precoce și un risc crescut de moarte subită cardiacă, în special atunci când modificările sunt prezente în derivații inferioare.

Este important de subliniat că, deși există o asociere între repolarizarea precoce și un risc crescut de aritmii, majoritatea persoanelor cu aceste schimbări ECG nu vor avea complicații.

Management: Majoritatea persoanelor cu repolarizare precoce nu necesită niciun tratament. Dacă o persoană are simptome sau dacă există suspiciunea de aritmie pe baza altor factori de risc, pot fi necesare investigații suplimentare, precum:

  • Monitorizare Holter ECG
  • Test de efort
  • Testare electrophysiologică

De asemenea, este esențial să se excludă alte cauze de elevare a segmentului ST, cum ar fi sindromul coronarian acut, miocardita sau pericardita.

În concluzie, repolarizarea precoce este adesea o variație normală a ECG-ului și nu necesită tratament în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în anumite contexte, poate indica un risc crescut de aritmii și moarte subită cardiacă. În astfel de cazuri, evaluarea detaliată de către un cardiolog este esențială.