Lipodistrofia asociata HIV, simptome, cauze, tratament

Lipodistrofia asociată cu HIV se referă la o serie de modificări ale distribuției țesutului adipos (grăsime) în organism și anomalii metabolice la pacienții care au HIV. Aceste modificări sunt adesea asociate cu terapia antiretrovirală (TAR) utilizată pentru tratamentul HIV.

Simptome:

Lipodistrofia se poate manifesta în diferite moduri:

 1. Lipoatrofie: Pierderea țesutului adipos de la nivelul feței, brațelor, picioarelor și feselor.
 2. Lipohipertrofie: Acumularea de grăsime în anumite zone, cum ar fi abdomenul („burtă de bivol”), sånii (la bărbați și femei), la nivelul regiunii dorsale („ghebă de bizon”) și, uneori, la nivelul gåtului („gåt de bizon”).
 3. Anomalii metabolice, cum ar fi niveluri crescute ale colesterolului și trigliceridelor, rezistență la insulină și diabet zaharat.

Cauze:

Cauza exactă a lipodistrofiei asociate cu HIV este complexă și nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că se datorează unei combinații de factori:

 1. Medicație: Anumite medicamente antiretrovirale, în special cele din clasa inhibitorilor de protează (PI) și anumite nucleozide analogi de revers transcriptază (NRTI), precum stavudina și zidovudina, au fost legate de lipodistrofie.
 2. HIV în sine: Virusul poate afecta metabolismul și distribuția țesutului adipos.
 3. Factori genetici: Anumiți indivizi pot fi mai predispuși genetic la dezvoltarea lipodistrofiei.
 4. Alți factori: Vårsta, durata infecției cu HIV, durata tratamentului cu TAR și alți factori pot juca, de asemenea, un rol.

Tratament:

Tratamentul lipodistrofiei asociate cu HIV este complex și poate include:

 1. Modificări ale regimului TAR: Schimbarea sau înlocuirea medicamentelor asociate cu lipodistrofie.
 2. Medicamente: Pentru tratamentul dislipidemiei (niveluri crescute de colesterol și trigliceride) sau diabetului zaharat.
 3. Proceduri chirurgicale și non-chirurgicale: Pentru corectarea aspectelor fizice, precum liposucția pentru a reduce acumularea de grăsime sau injectări cu acid polilactic pentru a combate lipoatrofia facială.
 4. Modificări ale stilului de viață: Dietă sănătoasă, exerciții fizice și renunțarea la fumat pot ajuta la gestionarea simptomelor și la reducerea riscului de complicații cardiometabolice.

Este esențial ca pacienții cu HIV să discute cu medicul lor despre orice preocupare legată de lipodistrofie sau de alte efecte secundare ale terapiei. Abordarea integrată și adaptarea individualizată a tratamentului sunt cruciale pentru a aborda această problemă complexă.