Lipodistrofia localizata, simptome, cauze, tratament

Lipodistrofia localizată, spre deosebire de forma generalizată, afectează anumite regiuni ale corpului și este caracterizată de pierderea țesutului adipos în aceste zone specifice. Există diferite tipuri de lipodistrofii localizate, dar dintre cele mai cunoscute sunt lipodistrofia semi-circulară și lipoatrofia indusă de injecții.

Simptome:

  • Zona sau zonele afectate de piele pot apărea ca fiind adåncite sau atrofiate.
  • Pielea deasupra zonei afectate poate fi normală sau poate avea o textură ușor diferită.

Cauze:

  1. Lipoatrofia indusă de injecții: Poate fi cauzată de administrarea repetată de medicamente prin injecție în aceeași zonă. De exemplu, pacienții cu diabet care injectează insulina în aceeași zonă pot dezvolta lipoatrofie la locul de injectare.
  2. Lipodistrofia semi-circulară: Cauza exactă nu este cunoscută, dar se manifestă ca o zonă atrofiată, adesea pe partea frontală a coapselor sau a altor regiuni ale corpului. A fost raportată în relație cu expunerea la cåmpuri electromagnetice provenite de la echipamente de birou, deși legătura nu este definitivă.
  3. Alte cauze: Traumele, injecțiile de anumite substanțe (cum ar fi corticosteroizii) sau inflamații pot duce, de asemenea, la lipoatrofie localizată.

Tratament:

  1. Evitarea cauzei: Dacă lipodistrofia este cauzată de injecții, se recomandă rotația locurilor de injectare.
  2. Terapie cu acid hialuronic sau alți agenți de umplere: Injectarea de umpluturi dermice poate ajuta la refacerea volumului și aspectului normal al pielii.
  3. Grefe de grăsime: Transferul de țesut adipos de la o zonă a corpului la o altă zonă poate fi o opțiune pentru unele persoane.
  4. Tratament cu laser sau ultrasunete: Poate ajuta în unele cazuri, mai ales dacă există fibroză în zona afectată.

Este esențial ca persoanele care suspectează că au lipodistrofie localizată să se consulte cu un medic specialist, precum un dermatolog sau un endocrinolog, pentru a obține un diagnostic corect și pentru a discuta opțiunile de tratament.