Sindromul X coronarian (Angina microvasculară), simptome, cauze, tratament

Sindromul X coronarian, cunoscut și sub denumirea de angina microvasculară sau angina cu artere coronare netede, reprezintă o formă de angină pectorală (durere toracică legată de inimă) care apare în absența leziunilor semnificative pe arterele coronare mari vizibile la angiografia coronariană.

Cauza: Deși arterele coronare mari nu prezintă leziuni semnificative, durerea este cauzată de disfuncția vaselor de sânge mai mici, cunoscute sub numele de arteriole. Disfuncția acestor arteriole micrvasculare poate duce la o scădere a aportului de sânge către mușchiul inimii, chiar și în absența obstrucției arterelor coronare mari. Mecanismele exacte sunt încă în studiu, dar se crede că o combinație de spasm al arterelor mici, disfuncție endotelială și alte anomalii vasculare joacă un rol.

Simptome:

  • Durere toracică sau disconfort, similară cu angina clasică.
  • Simptomele pot apărea în timpul efortului sau stresului.
  • Electrocardiograma (EKG) poate arăta modificări similare cu angina, în special în timpul episoadelor dureroase.

Diagnostic:

  • Angiografia coronariană care arată artere coronare mari fără leziuni semnificative.
  • Testele de stres pot arăta anomalii, sugerând o scădere a fluxului sanguin către inimă, chiar și în absența obstrucției arterelor coronare.

Tratament: Tratamentul se axează pe ameliorarea simptomelor și prevenirea episoadelor de angină:

  • Medicamente pentru angina, cum ar fi nitrații, blocantele de calciu și uneori beta-blocantele, pot fi eficiente.
  • Statinele, medicamentele care scad colesterolul, s-au dovedit a fi utile, chiar dacă pacientul nu are colesterol ridicat, deoarece acestea pot avea efecte benefice asupra vaselor de sânge.
  • Tratamente pentru factorii de risc asociati, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și fumatul.

Este important ca pacienții cu sindromul X coronarian să fie evaluați și tratați de către un cardiolog. Deși prognosticul pe termen lung este adesea bun în ceea ce privește evenimentele cardiace majore, calitatea vieții poate fi afectată din cauza durerii toracice persistente.