Sindromul Sturge-Weber, simptome, cauze, tratament

Sindromul Sturge-Weber (SWS) este o afecțiune neurocutanată congenitală, ceea ce înseamnă că afectează atåt pielea, cåt și sistemul nervos. Este o tulburare ce se manifestă la naștere și este asociată cu anumite anomalii ale pielii, ochilor și creierului.

Caracteristici principale:

  1. Angiom: Se referă la o formare vasculară anormală pe piele, adesea denumită „semn portocaliu” datorită asemănării sale cu vinul roșu turnat pe piele. Apare adesea pe față, în special pe frunte sau pe pleoapă.

  2. Anomalii cerebrale: Acestea includ leziuni vasculare în leptomeninge (straturile subțiri de țesut care acoperă creierul). Pot apărea convulsii, întårzieri în dezvoltare și deficite neurologice.

  3. Glaucom: Creșterea presiunii în interiorul unuia sau ambilor ochi, care poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată.

Cauză: Sindromul Sturge-Weber este cauzat de o mutație în gena GNAQ. Este considerat a fi o mutație somatică, ceea ce înseamnă că apare la un moment dat după concepție, și nu este de obicei moștenită de la părinți.

Diagnostic: Diagnosticul se bazează pe prezența semnelor și simptomelor clinice menționate anterior, în special semnul portocaliu pe față. Imagistica, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), poate arăta leziuni cerebrale caracteristice.

Tratament: Tratamentul este simptomatic și adaptat fiecărui pacient în funcție de severitatea simptomelor sale:

  • Convulsii: Pot fi tratate cu medicamente antiepileptice.

  • Glaucom: Poate necesita medicamente, intervenții chirurgicale sau ambele.

  • Probleme neurologice: Fizioterapia, terapia ocupațională și alte terapii pot fi utile pentru a ajuta la dezvoltarea și funcționarea normală.

  • Îngrijirea pielii: Laserele pot fi utilizate pentru a reduce sau îndepărta angioamele de pe piele.

Este important ca pacienții cu SWS să fie monitorizați de o echipă multidisciplinară de medici specializați în neurologie, oftalmologie și dermatologie pentru a asigura cea mai bună îngrijire și tratament posibil.