Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW), simptome, cauze, tratament

Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o afecțiune în care există o cale electrică suplimentară în inimă, ceea ce duce la episoade rapide ale ritmului cardiac (tahicardie). Este una dintre cele mai comune cauze de tahicardie paroxistică supraventriculară (TPSV) la tineri.

Mecanism: În mod normal, impulsul electric în inimă călătorește printr-un traseu specific, de la nodul sinusal (pacemaker-ul natural al inimii) la nodul atrioventricular (AV) și apoi spre ventricule. În WPW, există o cale suplimentară, denumită fasciculul Kent, care ocolește nodulul AV și permite impulsurilor electrice să ajungă mai repede la ventricule.

Manifestări pe ECG:

 • Prezența unui complex delta: o porțiune înclinată la începutul QRS pe ECG.
 • Interval PR scurtat: timpul dintre debutul undei P și începutul complexului QRS este mai scurt decåt normal.
 • QRS lărgit.

Simptome: Mulți oameni cu WPW nu au simptome. Însă, în cazul în care se dezvoltă tahicardie, simptomele pot include:

 • Palpitații
 • Oboseală
 • Ameteli sau leșin
 • Dispnee (respirație dificilă)

Tratament: Tratamentul pentru WPW se concentrează pe prevenirea episoadelor de tahicardie și pe tratamentul acestora atunci cånd apar:

 1. Ablatia cu radiofrecvență: Este tratamentul de alegere pentru mulți pacienți cu WPW. Prin această procedură, calea electrică suplimentară este identificată și apoi "distrusă" cu ajutorul energiei radiofrecvenței.

 2. Medicamente: Anti-aritmice pot fi folosite pentru a preveni tahicardia sau pentru a trata episoadelor acute.

 3. Cardioversie electrică: În cazurile în care tahicardia nu poate fi oprită cu medicamente, o șoc electric poate fi folosit pentru a "reseta" ritmul inimii.

 4. Manevre vagale: Tehnici precum manevra Valsalva sau masajul sinusului carotid pot fi încercate pentru a opri un episod acut de tahicardie.

Este esențial ca persoanele cu sindromul Wolff-Parkinson-White să fie evaluate de un cardiolog, preferabil un specialist în electrofiziologie, pentru a determina cel mai bun plan de tratament.