Socul traumatic, simptome, cauze, tratament

Șocul traumatic se referă la o stare de insuficiență circulatorie acută cauzată de un traumatism grav, cum ar fi un accident rutier, o cădere de la înălțime sau alte leziuni majore. Acest șoc este adesea rezultatul unei combinații de factori, incluzånd pierderi de sånge (șoc hipovolemic), leziuni la nivelul inimii sau marii vase (șoc cardiogen sau obstructiv) și răspunsul inflamator sistemic cauzat de traumă (șoc distributiv).

Semne și simptome:

 • Hipotensiune (tensiune arterială scăzută)
 • Tahicardie (ritm cardiac accelerat)
 • Respirație rapidă și superficială
 • Piele rece, cianotică și umedă
 • Agitație, anxietate sau alterarea stării de conștiență
 • Oligurie (scăderea producției de urină) sau anurie (absența urinării)
 • Extremități reci

Diagnostic: Șocul traumatic este diagnosticat pe baza istoricului de traumatism, semnelor și simptomelor clinice, analizelor de sånge și investigațiilor imagistice (radiografii, tomografie computerizată, ecografie) pentru a identifica și evalua leziunile.

Tratament:

 1. Resuscitare imediată: Asigurarea căilor respiratorii, respirație și circulație (ABC - Airway, Breathing, Circulation). Poate fi necesară intubația și ventilația mecanică.
 2. Controlul sångerărilor: Oprirea oricăror sångerări active prin compresie, sutură, bandaje sau alte metode chirurgicale.
 3. Reanimare cu fluide: Administrarea rapidă de soluții cristaloide sau coloide și, dacă este necesar, transfuzii de sånge.
 4. Tratarea cauzei subiacente: Intervenții chirurgicale sau proceduri pentru tratarea leziunilor identificate, cum ar fi fracturile, leziunile viscerale sau leziunile vasculare.
 5. Medicamente: Analgezice, antibiotice (în caz de suspiciune de infecție sau contaminare) și, dacă este necesar, medicamente vasoactive pentru menținerea tensiunii arteriale.
 6. Monitorizarea: În unitatea de terapie intensivă pentru monitorizarea continuă a parametrilor vitali și a răspunsului la tratament.

Șocul traumatic este o urgență medicală majoră. Tratamentul rapid și adecvat este esențial pentru optimizarea șanselor de supraviețuire și minimizarea sechelelor.